Vår ostdisk rymmer ett 80-tal ostar av riktigt hög kvalitet. Alla stora ostländer i Europa finns representerade även om vi hyser extra kärlek till de fantastiska ostarna från Frankrike och Schweiz. Många av våra ostar är hantversframställda och produceras av småskaliga mejerier eller produceras direkt på gårdsmejerier. Nedan listar vi ett urval av våra ostar med viner vi tycker passar särskilt bra. Men prova för den sakens skull gärna andra viner till ostarna.

Från Philippe Olivier och Xavier David får vi dessutom tillgång till Frankrikes absolut bästa ostar. Välkommen in och upplev skillnaden. 

 

 

 

 

Beemster VO 18 månader (NL) - En långlagrad Gouda fullproppad med kristaller och en nötig, kolalik smak. En ost som kan njutas med ett fylligt rödvin eller kryddigt vitt men som med sin fina sälta är alldeles fenomenal till öl. 

Brillat Savarin (FR) - En färsk vitmögelost med extremt hög fetthalt. Här skär ett bubbel genom fetman och balanserar osten perfekt. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne (nr 7688, 120 kr) är ett bra val.

Delice de Bourgogne (FR) - En annan färsk vitmögelost som har stora likheter med Brillat Savarin men i stället för grädde tillsätts crème fraiche til ostmassan vilket ger den en tydlig syrlighet som balanserar upp den mycket feta osten. Här väljer vi samma vin som till Brillat Savarin. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne (nr 7688, 120 kr) är ett bra val.  

Comté (FR) - Frankrikes kanske mest populära hårdost. Prova en lätt fatlagrad Chardonnay som möter ostens smörighet och nötighet. Oliver Leflaive Bourgogne Les Sétilles (nr 5657, 165 kr).

Epoisses (FR) - Fet, smakrik och smörig kittost från Bourgogne som blir rinning när det är fullt mogen. En fantastisk ost som vi tycker passar bäst med ett lättare rött vin, gärna på pinot noir. Leflaive Bourgogne Cuvée Margot (nr 5447, 165 kr) balanserar ostens kraft.

Gruyère Moléson 18 månader (Schweiz) - Familjen Moléson har tillverkat ost sedan 1926. Deras Gruyère är i absolut världsklass om ni frågar oss. Lagrad 18 månader har den rejäl kraft och bra sälta och fullproppad med krsitaller och karaktär. Vill man dricka vitt rekommenderar vi en fatlagrad chardonnay, gärna från Bourgogne. En Rioja gifter sig dock allra bäst med osten, prova gärna Baron de Ley (nr 2525, 109 kr).  

Kaltbach Creamy (Schweiz) - En grottlagrad halvhård ost som får sin gräddighet av att just grädde tillsätts ostmassan. Avnjuts bäst med ett vitt friskt vin som balanserar ostens höga fetthalt. Torr riesling är alltid gott, George Breuer Riesling Sauvage är fenomenal (nr 5899, 119 kr).

Langres (FR) - Kittost från Champagne som är rik och fet i smaken utan att bli skarp. Man kan för all del välja Champagne men vilket bra mousserande som helst funkar. Syran i vinet möter det feta i osten. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne (nr 7688, 120 kr) 

Munster Géromé (FR) - Till denna intensiva, kraftiga och aromatiska kittost är standardrekommendationen ett vin på druvan gewürztraminer, men även ett vin på pinot gris med diskret sötma fungerar. Prova Gustave Lorentz Gewurztraminer (nr 5244, 99 kr).

Napoleon 18 månader (FR) - Superfin fransk fårost från Pyrenéerna. Smakrik, men rund och fint balanserad. Ett lättare rödvin släpper fram ostens smak. En Valpolicella eller pinot noir blir bra men vi väljer ett sydfranskt vin till den sydfranska osten. Prova Château Pech-Latt (nr 2233, 109 kr). 

Roquefort (FR) - Grönmögelostarnas ost. Det är belagt att den tillverkats i mer än 2000 år. Smakrik som få med hög sälta kräver den ett sött vin. Portvin funkar men vi tycker att Sauternes är överlägset. Château Grillon (nr 4115, 129 kr) är ett bra val. 

Valencay (FR) - Finfin mjuk och ganska smakrik getost doppad i aska. Getostar med lite smak kombineras med fördel med viner på sauvignon blanc. Prova gärna Champault Sancerre Les Pierris (nr 2259, 150 kr).

Parmigiano Reggiano 30-36 månader (IT) - En fantastisk ost som lyfter vilken maträtt som helst men även är god att njuta som den är. En klassisk kombo är med ett glas Amarone och det funkar även om vi tycker att vår vällagrade Parmesan behöver mötas med lite mer kraft. Ett portvin av typen Ruby Port blir alldeles glimrande med osten. Prova t.ex. Kopke Fine Ruby Port (nr 8048, 79 kr, 375 ml).